Меню сайта

Форма входа

Поиск

Новопсков
rp5.ua

Календарь

«  Сентябрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2009 » Сентябрь » 18 » П’ятдесят років потому…
П’ятдесят років потому…
21:40
Сьогодні дитячим садком мікрорайону газівників, як і інших, опікується селищна рада. Звичайно, зараз не ті можливості, які були за радянських часів в такого багатого власника дитсадка як ЛВУ МГ, але й жалітись гріх. З приходом нового селищного голови до дитсадків прикута якнайліпша увага: вже не доводиться вихователям і вихованцям брести до дитсадка через багнюку і калюжі, як це було нещодавно – підхід до дитсадка вимощено сучасною плиткою, закінчується капітальний ремонт ясель - новосілля тут справлять вже в першій декаді вересня. Ремонт ясель бюджету селища вклався в копієчку, адже в короткий термін тут було замінено на пластикові 22 вікна. Але головне, що очікують тут - до опалювального сезону в дитсадку "Світлячок" має бути збудована своя міні-котельня.
Нинішня завідуюча дитсадком Наталія Володимирівна Красноглазова зізнається, що посильну допомогу дитсадку надає і ЛВУ МГ, ніколи не відмовляє в обрізуванні дерев, виділяє солодощі до новорічних подарунків тощо. Наталія Володимирівна знає проблеми дитсадка зсередини: її трудова кар’єра тут розпочиналась з підсобного робітника, потім - помічника вихователя, вихователя і, нарешті, завідуючої дитсадком. А цьому передували роки навчання в Лисичанському педучилищі та Луганському державному педагогічному університеті.
Нинішні вихователі майже всі з вищою освітою, навіть двірник навчається сьогодні на факультеті дошкільного виховання в педуніверситеті, адже ця жіночка має за мету також працювати вихователем, і такі здібності у неї, за розповідями колег, неабиякі.
З цього року в дитсадку вже відсутній шкільний клас - навчальний процес перенесено повністю до школи. З 1 вересня "Світлячок" працює як іще кілька дитсадків району, за новою базовою програмою "Я у світі". Головною її рисою є те, що в центр уваги виховного процесу ставиться не вихователь, як було раніше, коли він спрямовував свої знання, досвід, вміння на дитину, а до центру уваги ставиться дитина - її потреби, розвиток творчих здібностей тощо. Тут і буде перевірятись творчий потенціал вихователя…
А в цьому дитсадку, без винятку, всі люди творчі – і вихователі, і обслуговуючий персонал. Коли є в тому потреба, завжди прийдуть на допомогу один одному, адже живуть однією сім’єю. І пораду дадуть, зазвичай, молодим колегам, адже у таких, приміром, досвідчених вихователів, як Лідія Миколаївна Шелегеда та Наталія Павлівна Сергієнко за плечима по 30 років педагогічного стажу.
Звичайно, не обходиться і без сьогоденних проблем: хочеться молодій завідуючій дитсадком зробити ремонт і "польського" дитсадка, особливо харчоблоку, тут стоять "допотопні" плити та жаровні, на яких і запчастин на ринку вже немає, а ті, що ще працюють, вже не задовольняють потреб кухарів у швидкому та якісному приготуванні страв.
Є нагальна потреба і в ставках спеціалістів - приміром, фізрука та психолога, та й двірнику важко справитись з гектаром закріпленої площі. Неспокійний час вимагає і спеціалізованої цілодобової охорони, як те є в дитсадках обласного центру. Та що й говорити, в дитсадку бракує навіть комп’ютера, тож всі папери завідуюча друкує ночами вдома…
Післямова
Помітили, як змінились запити сучасного дитячого садка, в порівнянні з тими часами, коли замість склянок, дітям чай наливали у майонезні баночки ? Гадається, що через п’ятдесят років проблеми будуть ще й не ті, але впевнений - мета будь-якого дитячого закладу лишається єдиною у всі часи: зігріти дитячі серця теплом та любов’ю, доки батьки на роботі, та бути ще однією сходинкою від дитинства до шкільного, вже майже дорослого життя…
В. КОЗЛОВ.
На знімку: їм сьогодні вже по 50…
На знімку: виставка квітів до ювілею.
На знімку: під час будівництва ясель, 1966 р.

Категория: Образование | Просмотров: 755 | Добавил: Nadejda | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: