Меню сайта

Форма входа

Поиск

Новопсков
rp5.ua

Календарь

«  Сентябрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2009 » Сентябрь » 25 » СПАДКОЄМЦІ
СПАДКОЄМЦІ
22:54
Нинішній вересень стартував 26-ю Великою Радою Українського козацтва, що зібралося в м. Єнакієве Донецької області. Делегатами її стали козаки майже 30 козачих осередків з усіх регіонів України, поки що з різними назвами, але всі - представники одного народу. Тому й поставили перед собою завдання поєднати свої зусилля, висловлені у прийнятому зверненні до українського народу та українства світу.
Можливо, й до цього часу дехто ще думає: звідки у Донбасі взятися нащадкам козаків і чи не законніше їхніх правнуків пошукати на Запоріжжі чи Дніпропетровщині – одвічних землях славетних воїнів? Але історичні факти стверджують, що Донецький край завжди був українським, а козаки відігравали значну роль в його освоєнні та заселенні.
Ще видатний історик і перший президент України Михайло Грушевський називав козаків нащадками антів, які з царем Божем зупинили напади кочівників на Приазовські степи.
Пізніше, до прийняття християнства, князь Святослав розгромив половців і заснував у гирлі Кальміусу військове поселення Домаха, що з часом стало фортецею і адміністративним центром Кальміуської паланки (слово «паланка» у перекладі з тюркської означає «фортеця», а козаки тлумачили його як «військовий округ»), що на той час займав у Запорізькому війську найбільшу територію, охоплюючи окрім нинішньої Донеччини також частини Запорізької, Дніпропетровської, Харківської, Луганської та Ростовської областей, налічувала понад 300 зимівників і саме від них згодом постали такі міста як Донецьк, Макіївка, Горлівка, Мар’їнка, Ясинувата, Гродівка, Дружківка та багато інших.
У сучасній Україні Кальміуська паланка почала відроджуватися в 1989 році, а вже в 1991 році була зареєстрована як громадське об’єднання, яке ставить за мету відродження духовних, культурних, історичних та господарських традицій через призму військово-патріотичного виховання. Сучасні козачі підрозділи Донеччини допомагають органам державної влади в організації охорони кордону, громадського порядку, беруть участь у ліквідації надзвичайних ситуацій. Сьогодні Кальміуська паланка величезна структура в складі українського козацтва. Вона об’єднує близько 350 тисяч козаків.
Лише на згаданій раді, яка співпала в Єнакієве з 66-ю річницею визволення від німецького фашизму, брали участь понад 2000 делегатів в одностроях. Вони пройшли головними вулицями міста та взяли участь в урочистостях, присвячених поповненню Єнакієвського козачого полку.
Урочистий марш козацтва та Велика Рада проводилися під керівництвом головного військового отамана Кальміуської паланки, професора, академіка Академії проблем безпеки, оборони і правопорядку, Гетьмана Українського козацтва Миколи Миколайовича Пантелюка.
Мета Великої Ради об’єднати козаків, нащадків усіх гілок, напрямків і течій українського козацтва незалежно від місця їхнього проживання, громадян України та українців – громадян інших країн, які сповідують національну ідею та ідеологію Українського козацтва.
Делегат Великої Ради, курінний Українського козацтва С. В. ГУРСЬКИЙ.
Категория: Общество | Просмотров: 751 | Добавил: Nadejda | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: