Меню сайта

Форма входа

Поиск

Новопсков
rp5.ua

Календарь

«  Октябрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2009 » Октябрь » 2 » "Окрилена Луганщина моя!"
"Окрилена Луганщина моя!"
23:22
25 вересня цього року в палаці "Україна" міста Києва відбувся творчий звіт митців Луганської області під назвою "Луганщина окрилена моя" - продовження Фестивалю мистецтв України, який проводиться з метою сприяння розвитку академічного, традиційного, народного і сучасного мистецтва, професійної та аматорської творчості, а також популяризації етнічних та культурних традицій регіонів нашої держави.
Своє мистецтво в столичному палаці представили найкращі колективи і виконавці Луганської області. Це народні ансамблі "Рапсодія", "Барви Луганщини", "Соняшник", "Берегиня", "Лугарі", "Калина", родинні тріо Калганових, Шматових і Скапенків, 120 майстрів декоративно-прикладного мистецтва.
Відбір колективів і виконавців з районів був прискіпливим і відбувався в кілька етапів, адже головним режисером-постановником став заслужений діяч мистецтв України Володимир Московченко. Тому й не дивно, що на заключний концерт до Києва потрапили лише представники 13-ти з 33-ти районів та міст області. Ось чому особливо почесним та радісним є участь нашої делегації митців на чолі з заступником голови райдержадміністрації Скороходом О. О. та начальником відділу культури і туризму райдержадміністрації Козловою О. В. А учасниками звіту став народний фольклорно-етнографічний ансамбль "Білолучанка" (керівник Людмила Шуляк) і народний майстер з Булавинівки С. І. Полковниченко. До речі, приємним був і той факт, що прапор нашого Новопсковського району майорів на флагштоці в самому центрі будівлі Палацу "Україна" поруч з прапором Луганської області.
Білолуцькі майстри сцени виконали фрагмент обряду сватання в нашому регіоні, а Світлана Іванівна продемонструвала вишиті гладдю картини.
Учасників творчого звіту, організаторів та гостей привітав глава держави, Президент Віктор Ющенко. Він наголосив, що Луганщина має чим пишатися. Її історія древня, багата та героїчна. «На цих степових просторах споконвіку жив і досі живе дух козацтва, для якого понад усе честь, свобода і Батьківщина», – сказав В. Ющенко. Президент підкреслив, що уся Україна пишається колосальним внеском Луганщини в економічну справу держави, у розвиток науки, культури і спорту. Зокрема, В. Ющенко нагадав, що луганська земля дала нам одного з творців транспортних літаків Ан-22 «Антей» та Ан-124 «Руслан» Петра Балабуєва, космонавтів Володимира Ляхова та Георгія Шоніна, олімпійців Валерія Брумеля та Сергія Бубку, паралімпійця Олександра Дорошенка. На Луганщині сформувався як науковець і письменник автор «Словника української мови» Борис Грінченко, народився Володимир Даль, який називав себе луганським козаком, пройшло дитинство геніального Володимира Сосюри.
«Луганщина - батьківщина великих патріотів України: поета, письменника, правозахисника Миколи Руденка, поета, публіциста, борця з тоталітарним режимом Івана Світличного та журналістки і правозахисниці Надії Світличної, поета Василя Голобородька, кінорежисерів Олександра Птушка і Миколи Мащенка, архітектора Георгія Головченка, скульпторів Івана Чумака та Іллі Овчаренка, оперних зірок Белли Руденко та Олександра Огнівцева», – сказав Президент.
Він подякував луганчанам за те, що сьогодні вони бережуть багату духовну спадщину і традиції свого краю, відроджують і примножують нашу культуру.
Глава держави у рамках заходу також вручив державні нагороди луганським митцям.
Перед початком концерту Президент також оглянув виставку майстрів декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва.
В. КУЗЬМЕНКО.
Категория: Культура | Просмотров: 1157 | Добавил: Nadejda | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: