Меню сайта

Форма входа

Поиск

Новопсков
rp5.ua

Календарь

«  Октябрь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2009 » Октябрь » 18 » кургани
кургани
21:48
Найбільш поширеними пам’ятками археології на Луганщині є кургани – степові могильники, залишені кочовиками більше чотирьох тисяч років тому. Дійсно, нам пощастило – по кількості наявних могильних споруд доби бронзи (курганів) Луганщина по праву займає провідне місце в Україні. Зараз на теренах області їхня кількість сягає від 10 до 14 тисяч за різними підрахунками. В Новопсковському районі їх близько 4 сотень.
Кожен курган – це неповторна і унікальна могильна споруда, яка за віком та за конструкцією багато в чому близька до єгипетських пірамід. Непримітні, на перший погляд, скривають складну систему ходів, поховальних камер, заслонів, кам’яні конструкції, жертовники, тощо. Під кожним курганом поховано видатну для свого часу людину: вождя, жерця чи просто знатного воїна. Вчені вважають, що чим більший курган, тим більшу шану віддавали одноплемінники похованій під ним людині. До того ж, часто кургани використовувались у давнину в якості родинних склепів і зараз вони містять до декількох десятків могил. Не нехтували тим, щоби ховати своїх померлих у вже насипані кургани також і більш пізні кочові народи. Таким чином, ми отримали у спадок неповторний комплекс пам’яток, який становить історичне надбання не тільки громад області, району, але й входить до культурної скарбниці усього людства.
Чинне законодавство (ст. 53 Земельного Кодексу України) визначає, що земля, на якій знаходяться пам’ятки історії і культури відноситься до категорії земель історико-культурного призначення. Всі пам’ятки, в тому числі і кургани та курганні могильники, мають бути внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток. На кожну пам’ятку складається паспорт, де визначені її особливості, охоронні зони, порядок використання тощо. На жаль, сьогодні процес паспортизації курганів практично не фінансується, тому і проходить дуже повільно: з декількох тисяч пам’яток археології для внесення до реєстру запропоновано тільки 3744. Все ж, треба знати, що охороні підлягають усі археологічні об’єкти, як ті, що стоять на обліку, так і ті, про які ще немає відомостей, які знаходяться в землі.
Керуючись вищеназваним, у нашому районі відділом культури та туризму за останні два роки виконано величезний обсяг робіт з інвентаризації пам’яток історії. Допомогу в цьому надав молодий археолог, науковий співробітник Луганської академії внутрішніх справ Олександр Віталійович Принь. До речі, він був зачарований природою Новопсковщини та гостинністю її мешканців.
"Сьогодні, - сказав він, - дуже актуальним для державних органів охорони культурної спадщини та відповідних територіальних підрозділів органів виконавчої влади є зміна категорії земель, на яких знаходяться пам’ятки археології з „землі сільгосппризначення” на „землі історико-культурного призначення”, виведення таких земель з господарського користування, припинення розорювання та руйнування курганних насипів, паспортизація, облік курганів, встановлення інформаційних табличок, тощо."
Який є вихід? Кожний землевласник має знати основи законодавства про землю, а також знати, чи знаходяться на його землі рукотворні пагорби-кургани. У разі, якщо виникають сумніви, варто звернутися до спеціалістів з музеїв чи університетів. Наявність курганів на площах сільгоспугідь накладає на власника чи орендатора землі певні моральні обов’язки. Не можна розорювати кургани, зривати чи руйнувати насипи технікою. Цим може бути нанесено шкоду пам’яткам, ми можемо назавжди їх втратити. Дуже добре, якщо фермери доглядають за курганами, роблять все можливе для їх збереження, унеможливлення незаконних розкопок. Землевласники також мають знати, що процедура виключення землі з пам’ятками ніяким чином не повинна зашкодити їх інтересам, так як взамін вилучених ділянок держава повинна надати таку саму площу землі в іншому місці.
Саме спільними зусиллями ми зможемо захистити нашу спільну спадщину, залишити її майбутнім поколінням, нашим дітям та онукам.
На знімку: один з курганів на території Осинівської сільської ради.
В. КОЗЛОВ.

Категория: История края | Просмотров: 1052 | Добавил: Nadejda | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: