Меню сайта

Форма входа

Поиск

Новопсков
rp5.ua

Календарь

«  Август 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2010 » Август » 22 » ПРО ПРОФІЛАКТИКУ БОТУЛІЗМУ
ПРО ПРОФІЛАКТИКУ БОТУЛІЗМУ
01:21
В Україні зберігається напружена ситуація щодо захворюваності населення на ботулізм . В 2009 р були зареєстровані 85 випадків, захворіли 99 осіб, з них 7 померли ( в 2008 р - 121 випадок, захворіли 153 особи, з них 6 померли).
У Луганській області випадки ботулізму реєструються щорічно. За період 1992-2009 рр були зареєстровані 61 випадок ботулізму, захворіли 93 особи, з них 13 померли. Усі вищевказані випадки захворювання на ботулізм відбулися в побуті та пов'язані з вживанням потерпілими харчових продуктів негарантованої якості чи невідомого походження, що були виготовлені в домашніх або кустарних умовах ( в'ялена та солона риба, рибні та овочеві консерви тощо).
Усі вищевказані випадки захворювання на ботулізм відбулися в побуті та пов'язані з вживанням потерпілими харчових продуктів негарантованої якості чи невідомого походження, що були виготовлені в домашніх або кустарних умовах ( в'ялена та солона риба, грибні та овочеві консерви тощо).
Так, на початку 2009 р в м.Луганськ було зареєстровано випадок ботулізму, що пов'язаний з овочевою консервованою продукцією домашнього приготування (ікра баклажана). Потерпіло дві жінки пенсійного віку, одна з яких восени 2008 р власноруч приготувала вказані консерви, а в січні 2009 р пригостила своєю консервою сусідку та вживала сама, сама.
Найголовніше у профілактиці ботулізму є уникнення від придбання продуктів сумнівного походження та якості, особливо у місцях несанкціонованої торгівлі, з рук тощо. Під час сезону заготівок необхідно ретельно дотримувати технологічні операції та санітарні норми при домашньому консервуванні овочів, фруктів, інших харчових продуктів.
На об'єктах слід дотримувати вимоги санітарного законодавства при транспортування, зберіганні та реалізації рибопродукції ( перш за все в'яленої риби), грибних, рибних, м'ясних, овочевих консервів тощо.



Лікар з гігієни харчування Новопсковської райСЕС Лопатіна Л.В.

Категория: Здоровье | Просмотров: 777 | Добавил: Nadejda | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: