Меню сайта

Форма входа

Поиск

Новопсков
rp5.ua

Календарь

«  Август 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Статистика


Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0
Главная » 2010 » Август » 22 » РОЗКІШНА ТРОПІКАНКА У ШКОЛІ
РОЗКІШНА ТРОПІКАНКА У ШКОЛІ
01:33
Про пальму, що прикрашає кабінет хімії Новопсковської Газопроводської ЗОШ, я дізналася випадково. Зацікавилася, і недаремно, бо побачене перевершило мою уяву.
Тропічна красуня виросла до стелі (2 м 60 см) і продовжує набирати зросту. Її віялоподібне листя мереживом обгортає стовбур. З боку вікна, що виходить на південь, воно особливо пишне, лапате. У нижній частині об’єм стовбура понад 70 см. З місця на місце пересувати ящик з деревом можливо лише за допомогою саморобних пристроїв.
Поява цього дерева у школі пов’язана з А. Я. Полєновим, великим другом шкільної спільноти, який жив турботами і проблемами навчального закладу, дуже багато зробив для школи свого часу. Мрією Анатолія Яковлевича було створення шкільної оранжереї, пальму він привіз з Сочі. Це видавалося цілком можливим, коли 1990 року прибудували до школи додаткові приміщення. Але у проекті виявилася помилка, і оранжерея мала опинитися у північній стороні, а тут ще й часи почали стрімко змінюватися, у країні все пішло шкереберть, тож багато мрій та задумів лишилися нездійсненними.
А пальма лишилася. Росла спочатку у великому горщику. Головним «опікуном» деревця стала вчитель хімії та біології Л. І. Сап’ян, яка долучала до цієї справи учнів.
- Збереглося фото 1998 року, на якому троє випускників-медалістів стоять біля пальми, - розповіла Лідія Іванівна, - маківки дітей на одному рівні з верхівками дерева. А сім років тому ми разом з дітьми пересадили красуню в більший ящик. Це була справжня історія. Вчитель праці разом з вихованцями збили великий ящик. Діти власноруч принесли до школи свіжої землі. Коли старий горщик розбили, всі були здивовані тому, як коріння пальми спресувалося у великий ком. Зробили гарний дренаж, посадили пальму у свіжу землю. Наша пальма отримує регулярне підживлення, коли за програмою на уроці хімії ми робимо концентрацію розчину мінеральних добрив («Масова частка розчиненої речовини»). На терезах все ретельно виважуємо і виливаємо. Після чого пальма починає виганяти яскраво-зелений лист. Пальму дуже легко мити. Діти з задоволенням це роблять. Хлопчики нахиляють гнучкі листочки, а дівчатка обробляють їх ганчіркою. Один раз на тиждень ми поливаємо, потрібне відро води.
Нижні листки стають нам у великій нагоді, коли під час випускного вечора треба прикрасити залу. Ми їх по-особливому підрівнюємо і на цьому дивовижному фоні букети виглядають урочисто. Пальмі звільнення від зайвого нижнього листя лише на користь, вона краще росте вгору. Коли листя пальми почало впиратися у стелю, я почала чіпляти грузики, завдяки чому воно не засихає, а продовжує рости, красиво звисаючи при цьому донизу.
Адміністрація школи пишається пальмою, є думка винести її у фойє, адже деревце – своєрідна візитка школи і диковинка у наших краях.
Н. КРИВОШЕЙ.

Категория: Образование | Просмотров: 725 | Добавил: Nadejda | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: