Меню сайта

Форма входа

Поиск

Новопсков
rp5.ua

Календарь

«  Ноябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2011 » Ноябрь » 16 » ЇЖ ТА ХВАЛИ, ЩОБ ІЩЕ ДАЛИ
ЇЖ ТА ХВАЛИ, ЩОБ ІЩЕ ДАЛИ
18:19

Михайло Поплавський прославляє у піснях вітчизняне сало, а в селі Риб’янцеве складають гімни українському борщу. Свято, присвячене цій народній страві, провели в неділю, 30 жовтня, місцева бібліотека (завідуюча Валентина Скороход) та сільський Будинок культури (директор Інна Абраменко).
Борщ – основна національна страва українців, у багатьох найулюбленіша. І як показало свято, борщ здатний не лише об’єднувати навколо себе сім’ю, а й згуртовувати цілі вулиці.
Всього на святі було представлено десять борщів. У кожної господині свій рецепт, та й старалися ж як! Почесне журі (директор школи Н. М. Скороход, очільник ветеранської організації села В. О. Марченко та депутат сільської ради, кореспондент газети «Перемога» В. Ю. Верховод) передусім мало дати належну оцінку смаковим якостям. Конкурсанти пильнували, щоб члени журі не просто ложки вмочали, а висьорбували до дна, примовляючи: «Попередній борщ увесь з’їли, а мого й покуштувати не хочете! Чим же мій борщ гірший!» Бідним-нещасним суддям, щоб не ображати людину, доводилося доїдати, і незабаром їм мало б бути зле. Добре, що були музичні паузи, коли можна було трішки перевести подих та набратися сили для подолання чергової порції. А розважали присутніх веселі господарочки Мотря й Клава (Зоя Бондар та Жанна Мащенко), співучий гурт «Журавушка», та й припрошувати до танцю нікого не доводилося, не зважали на вік риб’янчани, ставали у коло. Цікавими були й кулінарні конкурси, коли на швидкість чистили картоплю, кришили капусту та моркву з перцем.
Згідно з народною приказкою треба вміти не лише готувати, а й красиво подавати. Деякі господині вбралися чепурненько, по-святковому, виставили гарний посуд. Лідія Яковлевна Тарануха (вулиця Кошового) використала горщик з самих Сорочинців та старовинного дерев’яного ополоника, якому понад триста років. А на столах чого тільки не було: мочений кавунчик та квашена капуста, домашні пиріжки та пампушки з часником, грибочки та огірочки. В Антоніни Федорівни Бондар рецепт старовинний - затовчує борщ салом. Презентуючи свій витвір суддям, примовляла: «І хліб пекла, і хрін товкла, і борщу наварила, і гостей пригостила!» Віра Григорівна Журба склала пісню про борщ, заспівала її, приспівом були слова «Український борщ – це не просто страва, на ньому зросла вся наша держава». Борщ від кварталу Молодіжного презентував Юрій Олексійович Шумейко. Це й не дивно, серед чоловіків багато видатних кухарів. А красиво сервірувала стіл його дружина Людмила Миколаївна. Вулицю Титова представила Ганна Федорівна Конотоп, провулок Колгоспний Руфіна Миколаївна Жеребилова з сусідочкою Галиною Стефанівною Єрьоменко, вулицю Кошового ще одна учасниця - Варвара Прохорівна Ващенко.
На свято запрошувалися всі бажаючі, оголошення розклеїли на всіх вулицях села і біля установ. Відгукнувся на нього й ветеран Великої Вітчизняної війни, 85-літній Микола Пилипович Гребенюк. Свято його надихнуло на виступ – він чудово прочитав гумореску.
Коли наспів час підводити підсумки, журі вирішило не призначати призові місця, а всіх учасників визнати переможцями, і солодощі, придбані за кошти сільської ради, розділити між всіма порівну, бо не змогли вони визначити, чий борщ добріший – всі були надзвичайно смачними.

Н. КРИВОШЕЙ

Категория: Культура | Просмотров: 1115 | Добавил: Nadejda | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: